WOONHUIS K1 SITTARD

Geheel nieuwe woonbeleving in bestaande woning.

Wanneer je woonwensen veranderen, betekent dat niet altijd dat je direct een nieuwe woning moet gaan kopen of nieuw moet bouwen. Door de grenzen op te zoeken en te de juiste vragen te stellen, zie je dat er binnen (en soms ook buiten) de muren van een bestaande bouw ontzettend veel mogelijk is. Voor deze jaren 50 woning, gelegen nabij het centrum van Sittard, ontwikkelde KNAPPwerk Architecten een geheel nieuwe woonbeleving.

transformatie woonhuis-K1_knappwerk
transformatie woonhuis_k1_knappwerk

KNAPPwerk Architecten ontwikkelde het concept ‘wonen in de tuin’, waarbij een deel van de bestaande woning in haar authentieke vorm aan de straatzijde behouden zou blijven. Echter is er aan de tuinzijde voor gekozen om in een paviljoenachtige structuur uit te bouwen, zodat de woonruimte zich daadwerkelijk fysiek in het tuinlandschap zou gaan begeven.

Daarnaast is de complete functionele indeling van het vernieuwde ontwerp afgestemd op de dagindeling en de lichtinval, zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van zowel de tuin als de woning.

De typische architectuur en de functionele indeling welke zich over meerdere verdiepingen uitstrekte, paste niet bij de woonwens van de toekomstige bewoners. Deze betrof: een levensloopbestendige woning, met optimaal tuincontact. De woning bevindt zich op een aantal aangeschakelde percelen, welke samen een ruime L-vormige tuin vormen.

transformatie woonhuis_k1_knappwerk